Logo: het Hugenotenkruis

Kort na de oorlogsjaren heeft Protestants Nederland het Hugenotenkruis als logo gekozen. Dit Hugenotenkruis is van oorsprong een Frans sieraad en is inmiddels uitgegroeid tot een protestants symbool.

De goudsmid die het algemeen bekende Hugenotenkruis in 1688 heeft bedacht was Mayestre (of Maistre) uit Nîmes. Het kruis werd gedragen als een stille getuige van het protestants zijn. Het Hugenotenkruis werd in de 17e eeuw in de streek ten noorden van Nîmes en Montpellier als hanger gedragen door protestantse vrouwen. Het is een soort Malthezerkruis van vier pijlen die loodrecht op elkaar staan. Op het brede deel zijn deze met elkaar verbonden door Franse lelies. De acht uiteinden dragen een bolletje.

Er zijn twee soorten Hugenotenkruisen. Het soort Hugenotenkruis dat het logo vormt van Protestants Nederland – de meest bekende versie – heeft een duif als aanhangsel. Deze duif, die met de kop naar beneden hangt, symboliseert de Heilige Geest. Tot aan het eind van de 18e eeuw werd deze vogel ook wel als afzonderlijke hanger door rooms-katholieke vrouwen gedragen.

De lijfspreuk van de drager van het Hugenotenkruis zou kunnen zijn: Pro Religione et Libertate, voor godsdienst en vrijheid. Met het Hugenotenkruis als logo wil de vereniging uitstralen waakzaam te zijn en waakzaamheid te willen bevorderen voor echte vrijheid en ware godsdienst. Ook in Nederland.